10 helt tilfeldige ting

Verden er full av fakta, noen litt mer uviktige enn andre. Vi har funnet en liste over helt tilfeldige ting i hverdagen som ikke alle vet, men som man absolutt bør vite om. 1. Kina eier nesten alle verdens pandabjørner. Kina innehar eierskap til alle verdens pandabjørner, og de som befinner seg utenfor landets grenser er kun […]

Verden er full av fakta, noen litt mer uviktige enn andre. Vi har funnet en liste over helt tilfeldige ting i hverdagen som ikke alle vet, men som man absolutt bør vite om.

1. Kina eier nesten alle verdens pandabjørner.

Kina innehar eierskap til alle verdens pandabjørner, og de som befinner seg utenfor landets grenser er kun til utlån. De har også eierretten til alle fremtidige pandaer.

Unntaket er to pandabjørner i Mexico, som er barn og barnebarn av et pandapar Mexico fikk i gave fra Kina på 70-tallet før den strenge eierskapspolicyen ble innført. Det er derimot en avtale om at alle barna til disse to pandaene også skal tilhøre Kina.

 

2. Ikonet som viser hvor mye drivstoff du har igjen, viser også hvilken side bensin/diesel-fyllingen skal gjøres

IKKE TILFELDIG: Ser du pila ved siden av bensinpumpeikonet (nede til høyre i bildet)? Den peker til den siden av bilen bensinlokket er plassert. Om du ikke har en pil ved bensinpumpa i din bil, sies pumpeslangen å henge på den siden bensinlokket er, men tilbakemeldinger fra Side3s lesere tyder på at dette neppe stemmer.

 

3. Du kan ikke puste gjennom nesen hvis du stikker tunga ut av munn

Bare prøv selv.

 

4. Ville ikke ha Googles hemmelighet for småpenger

Googles grunnleggere var egentlig ikke interessert i å lage sitt eget produkt, men forsøkte i stedet å selge teknologien de hadde utviklet til søketjenesten Excite for én million dollar. Excite sa nei, så guttene lagde sin egen søkemotor.

 

5. Punkt 3 er ikke sant, men du viste frem noe unikt da du testet

Tunga bør ikke stikkes ut om du ikke ønsker å gjenkjennes, for «tungeavtrykket» ditt er nesten like unikt som et fingeravtrykk.

 

6. Mestvinnende Emmy-serie

Barne-TV-serien Sesame Street er den mestvinnende serien i Emmy-historien med over 170 utmerkelser. De aller fleste har kommet i «Daytime Emmy Awards».

7. Folkeslag var bannlyst i Norge

Grunnloven i Norge inneholdt helt fra starten forbud mot at både jøder og jesuitter skulle få komme inn i Norge. Forbudet mot jesuitter ble ikke opphevet før i 1956.

Det er samme år som Elvis inntar hitlistene for første gang.

8. Gulrøtter var egentlig røde

Gulrøtter pleide å være lilla frem til 1600-tallet, da de oransje kom på moten i Europas handelssentrum Nederland. Grunnen er at Nederland kjempet en frihetskamp mot det spanske imperiet, og denne frihetskampen var ledet av prinsene av Oranien (Orange), noe som gjorde gulrøtter med denne fargen spesielt ettertraktet.

9. En kilo veier ikke en kilo

Vi tar det å måle vekten på noe som en selvfølge, men for tiden er verden i en liten krise: Den offisielle definisjonen av et kilogram, «Le Grand K», et metallstykke av en platinalegering er lagret i Frankrik. Kontrollveiinger har derimot vist seg at denne prototypen har vist seg å miste vekt/masse over tid.

Det betyr at definisjonen på et kilogram, ikke veier det man trodde et kilogram skulle veie.

I 2019 vil verden derfor få en ny definisjon av et kilogram.

10. Erotikk-forfatter ble pave

Kirken har alltid hatt et anstrengt forhold til seksualitet, men Pave Pius II ga ut boken «Historia de duobus amantibus», eller «Historien om to elskere» før han ble utnevnt pave.

Boken ble en av de femtende århundres mest solgte.

[soundcloud id=’347764180′ height=’false’]

Kilde: Side 3

mm

Benjamin Solås

Benjamin Solås er en 29 år gammel Bodøgutt som alltid er i godt humør. Han har jobbet i Radio 3 siden 2014 og er kanalens ansvarlige redaktør, i tillegg til å være programleder for morgenshowet og ettermiddagen.


Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024Utviklet av Fairmedia