Nordlendinger vil ha munnbindkrav på kollektivtransport

mmRadio 3 Bodø14.08.2020
Foto_Unsplash
Foto: Unsplash

Halvparten av nordlendingene ønsker seg påbud om munnbind på kollektivtransport, og 1 av 4 ønsker det samme på båter. Samtidig er det få som ønsker et nasjonalt påbud. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet.

Se oversikt over hvor mange nordlendinger som mener det burde bli munnbinkrav nederst i saken.

Ifølge undersøkelsen vil halvparten av Nordlands befolkning ha munnbindkrav på kollektivtransport og flyreiser, mens omtrent 1 av 4 vil ha munnbindkrav på ferger og båt. På den andre siden av skalaen svarer 18 prosent at de ikke ønsker munnbindkrav noen steder.

– Det blir spennende å se hvilke anbefalinger som kommer. Regjeringen varslet jo forrige uke at det kan bli aktuelt å bruke munnbind i visse situasjoner. Nå som fellesferien er over og skolestart er rett rundt hjørnet, mener jeg det er høyt sannsynlig at det blir anbefalt å bruke munnbind, i hvert fall på kollektivtransporten slik som det har blitt i Danmark, forteller daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

 

1 av 5 nordlendinger vil nekte å bruke munnbind

Det har vært en ekstrem munnbindetterspørsel som følge av en ny korona-oppblomstring i Norge, men ikke alle er like positive til bruk av munnbind. Dersom myndighetene den 14. august anbefaler bruken av munnbind eller kommer med påbud om det, svarer 15 prosent av nordlendinger at de vil nekte å ta det i bruk mot et landsgjennomsnitt på 17 prosent.

– Dette er en lavere andel enn vi ser i resten av landet, men likevel noe jeg håper vil gå ytterligere ned dersom en anbefaling eller påbud skulle komme. Bruk av munnbind har sine fordeler, spesielt i situasjoner hvor det er trangt om plassen, som for eksempel på bussene i storbyene. Heldigvis svarer 3 av 4 nordlendinger i denne undersøkelsen at de planlegger å bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt, sier Furuseth.

 

– Trenger ikke være redd for å gå tom

Ekstremsalget som apotekene opplevde forrige uke kan ifølge Furuseth mangedobles dersom det kommer strengere anbefaling eller påbud den 14. august. På det meste solgte Farmasiet forrige uke 50.000 munnbind i timen. Det vil si 14 i sekundet, og 850 i minuttet.

Undersøkelsen avslører at så mye som 3 av 10 nordlendinger er bekymret for at munnbind skal bli en mangelvare.

– Tilgangen til munnbind skal man ikke trenge å bekymre seg for. Jeg er sikker på at apotekene har store partier på vei inn for å dekke etterspørselen. Selv får vi inn over 700.000 nye munnbind denne uken. I tillegg har hånddesinfeksjonssalget tidoblet seg fra forrige uke, så det tyder på at nordmenn flest fortsatt er påpasselige med de forebyggende tiltakene som FHI har kommet med, forteller Furuseth og legger til:

 Det er viktig at vi alle følger retningslinjene som kommer fra FHI rundt bruk av munnbind og andre smitteforebyggende tiltak. Uavhengig av anbefalinger eller krav fra myndighetene bør vi fortsette med å rengjøre hendene ofte, og holde god avstand.

 

Her kan du se oversikten over hvor mange nordlendinger som mener det burde bli munnbinnkrav på forskjellige steder:

  • Halvparten av befolkningen i Nordland ønsker munnbindkrav på kollektivtransport, mens 1 av 4 ønsker det samme på ferger og båter (full oversikt i bildet under).
  • 18 prosent ønsker ikke munnbindkrav noen steder.
  • Dersom det skulle komme påbud om munnbind fra myndighetene 14. august, vil 15 prosent av nordlendingene nekte å bruke det.
  • På motsatt side svarer 3 av 4 fra Nordland at de planlegger å bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt.
  • 34 prosent av nordlendinger er bekymret for at folk stopper å bry seg om avstand dersom munnbind blir påbudt eller anbefalt.
  • 36 prosent fra Nordland synes det er plagsomt eller irriterende å bruke munnbind.

 

 

mm

Radio 3 Bodø


Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024Utviklet av Fairmedia