Avhengig av nesespray?

Nordmenn kjøper mer nesespray nå en noen gang tidligere. Har det med at vi blir flere folk å gjøre, eller begynner fler å bli avhengige av nesespray? Nesespraysalget målt i antallet doser økte med hele 11 prosent fra 2016 til 2017, viser Folkehelseinstituttets tall for salget av reseptfrie legemidler. Salget av nesespray er doblet siden 1999. Ifølge Folkehelseinstituttet påvirker […]

Nordmenn kjøper mer nesespray nå en noen gang tidligere. Har det med at vi blir flere folk å gjøre, eller begynner fler å bli avhengige av nesespray?

Nesespraysalget målt i antallet doser økte med hele 11 prosent fra 2016 til 2017, viser Folkehelseinstituttets tall for salget av reseptfrie legemidler. Salget av nesespray er doblet siden 1999.

Ifølge Folkehelseinstituttet påvirker sesongvariasjoner av influensa og pollenallergi salget.

– Pollenspredningen startet tidligere enn normalt i 2017 på grunn av en mild vinter. Dette kan ha medvirket til at økningen i 2017 var større enn tidligere, opplyser seniorrådgiver Solveig Sakhaug i Folkehelseinstituttet.

Sakshaug advarer mot overdreven bruk av nesespray og understreker at nesespray bare skal brukes i avgrensede perioder – maksimalt ti dager i strekk.

– Nesespray lindrer raskt symptomene, men bruk over lengre tid kan blant annet føre til vedvarende tett nese, advarer hun.

Også for nikotinholdige legemidler og allergimedisin var det kraftig salgsvekst i fjor. Målt i doser økte salget av røykeavvenningspreparater med 7 prosent, mens reseptfrie allergitabletter økte med 8 prosent i fjor.

Det ble solgt 9 millioner pakker med reseptfri paracetamol i 2017, men salget gikk ned med 1 prosent. I snitt kjøpte imidlertid hver innbygger nesten to esker med 20 tabletter i fjor. Salget av reseptfrie pakker med ibuprofen økte med 1 prosent, målt i doser.

Kilde: VG

mm

Benjamin Solås

Benjamin Solås er en 29 år gammel Bodøgutt som alltid er i godt humør. Han har jobbet i Radio 3 siden 2014 og er kanalens ansvarlige redaktør, i tillegg til å være programleder for morgenshowet og ettermiddagen.


Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024Utviklet av Fairmedia