Fredag smeller det

mmRadio 3 Bodø22.03.2018
Fredag før påskeuken er den store påskeutfartsdagen. Tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell for en etterlengtet påskeferie. Samtidig er dette dagen da det smeller oftest i påsketrafikken. – Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. […]

Fredag før påskeuken er den store påskeutfartsdagen. Tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell for en etterlengtet påskeferie. Samtidig er dette dagen da det smeller oftest i påsketrafikken.

– Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Statistikken forteller at de aller fleste trafikkulykker skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene. I fjor var det desidert mest skader etter små sammenstøt eller eneulykker, såkalte bulkeskader. Ingen omkom, men ni personer ble skadd i alvorlige ulykker denne fredagen.

– Mange har det travelt med å komme seg av gårde på påskeferie. I tillegg skal man handle på veien, og det oppstår ofte bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. Så vil man selvsagt rekke frem før det blir mørkt, og noen er gjerne hard på gassen. I tillegg er det en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Pakk påskebilen riktig
Kulde og store snømengder preger fremdeles værbildet, noe som kan medføre tidvis glatte veier, ikke minst på fjellet. Samtidig er mange biler fredag fullpakket med voksne og barn, skiutstyr og klær, mat og drikke. Da gjelder det å pakke bilen riktig.

–  Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flyvende gjennom luften og gjøre stor skade? Så sikrer du alle slike gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet, og helst bak et bagasjenett eller hundegitter. Gjør det trygt og enkelt, sier Brandeggen.

Ingen skam å kjøre rolig
Utover påsken faller ulykkesfrekvensen drastisk med få uhell og skader bak rattet. Dette har sammenheng med at de fleste er opptatt med andre aktiviteter enn å kjøre bil. Heller ikke når hyttefolket skal hjem igjen er det noen økning i antall trafikkulykker.

– Tvert imot. Det er nesten en halvering i forhold til de første dagene av påsken. Jeg tenker at dette skyldes at vi har fått roet ned og tar tingene mer som de kommer. Så vet vi jo også at 1. og 2. påskedag gjerne er dager med køer og mer saktegående trafikk. Det i seg selv forebygger selvsagt ulykker, sier Brandeggen i Tryg Forsikring. Han foreslår like greit en egen trafikkvettregel for påsken.

– Det er ingen skam å kjøre rolig, det viktigste er å komme trygt frem, oppfordrer han.

Tryg Forsikrings beste råd for å unngå bulkeskader er å få handleturen unnagjort og komme seg avgårde før kl. 12. Da er sjansen minst for køståing og sammenstøt.

 

mm

Radio 3 Bodø


Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024Utviklet av Fairmedia