Hurra for Harry Potter

mmRadio 3 Bodø26.06.2017
Den 26. juni 1997 ble den første boka om Harry Potter, Harry Potter and The Philosopher’s Stone publisert i Storbritannia. Det betyr at startskuddet for en av verdens mest leste bokserier gikk av på denne dato for 20 år siden. Boka, som fikk navnet Harry Potter og de vises sten her hjemme, ble umiddelbart en […]

Den 26. juni 1997 ble den første boka om Harry Potter, Harry Potter and The Philosopher’s Stone publisert i Storbritannia. Det betyr at startskuddet for en av verdens mest leste bokserier gikk av på denne dato for 20 år siden.

Boka, som fikk navnet Harry Potter og de vises sten her hjemme, ble umiddelbart en hit og bokserien om den unge trollmannen på Galtvort har tilsammen solgt flere hundre millioner eksemplarer verden over.

Men veien til utgivelse var ikke like enkel for forfatteren J.K. Rowling

Ideen til bøkene skal ifølge forfatteren ha kommet på en togtur mellom Manchester og London i 1990. Toget hennes var forsinket, så hun hadde mange timer å fylle tiden med. Etter eget utsagn skal ideen om den unge trollmannen plutselig ha ramlet ned i hodet hennes, og hun begynte å notere.

Da toget skled inn på stasjonen i London, skal store deler av plottet til De vises sten allerede ha vært klart.

Men det var ikke bare enkelt å få boka utgitt, og det måtte åtte avslag til før selskapet Bloomberg endelig godtok å utgi boka.

Det angrer de nok ikke på nå, for med historiske salgstall, kinofilmer, tv-spill og utallige spinn-off produkter, har Harry Potter-universet blitt en milliardbedrift.

Da den siste boka i serien, Harry Potter and the Deathly Hallows ble lansert i 2007, solgte den 11 millioner kopier på de første 24 timene – bare i Storbrittania og USA.

Bøkene er oversatt til 79 språk, og det er laget åtte filmer, samt en musikal.

mm

Radio 3 Bodø


Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024Utviklet av Fairmedia