De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt irritert oss grønn over snorking. Ofte diskuteres det mellom kjønnene hvem som er verst – men er det egentlig kvinner eller menn som snorker mest? En forsker hevder nå å ha svaret på nettopp det.
Ifølge søvnforsker Poul Jennum er snorking et symptom på at luftveiene faller sammen, skriver Hegnar.no.
Når vi suger inn luft gjennom de smale rørene i kroppen, vil det oppstå vibrasjoner i de øvre luftveiene. Det er dette vi kjenner som snorking.
– Vanlig snorking er ganske fredelig, men jo mer luftveiene faller sammen, jo mer påvirker det helsen og søvnkvaliteten, sier Jennum, professor i nevrofysiologi ved Københavns Universitet.
Og ifølge ham er det særlig et av kjønnene som er den største synderen når det kommer til snorking, nemlig menn. Årsaken er at menns kjønnsforhomer, som testosteron, endrer luftveiene. Derimot stimulerer det kvinnelige kjønnshormonet pusten.
Også relatert til overvekt
Men hormonene våre er ikke det eneste som avgjør om vi snorker eller ikke. Dermed er det ikke heller ikke utelukket at det finnes en løsning på snorkingen.
– Det er også relatert til overvekt, så jo mer overvektig man er, jo mer snorker man. Det skyldes at det er mindre plass i luftveiene, sier Jennum.
Men kvinner er ikke helt fredet i snorkedebatten. For faktisk så innehenter kvinnene noe av det forsømte etter overgangsalderen, da mengden av det kvinnelige kjønnshormonet i kroppen faller.
– Det begynner egentlig før overgangsalderen, men andelen av snorkende kvinner stiger fra 40-50-årsalderen til de ligger omtrent på nivå med menn. Det er rett og slett en forsinkelse mellom de to kjønnene, avslutter Jennum.