Derfor har vi vinterferie

Det blir stadig mer populært å ta turen til hytten i vinterferien, eller kanskje en tur til syden for de aller heldigste. Men hvorfor har vi egentlig vinterferie? Og hvor mange av oss er det som får vinterferie? I år skal én av fem ta vinterferie, viser ferske tall fra hovedorganisasjonen Virke. Av disse reiser […]

Det blir stadig mer populært å ta turen til hytten i vinterferien, eller kanskje en tur til syden for de aller heldigste. Men hvorfor har vi egentlig vinterferie? Og hvor mange av oss er det som får vinterferie?

I år skal én av fem ta vinterferie, viser ferske tall fra hovedorganisasjonen Virke. Av disse reiser 42 prosent til utlandet, mens 35 prosent velger å tilbringe ferien på hytte i Norge. Tallene har vært stabile de siste årene.

Formålet med vinterferien er å være sammen med venner og familie, ifølge direktør Line Endresen Normann i Virke Reise Norge.

Men slik har det ikke alltid vært.

«Brenselsferie» var inspirasjon

I Norge ble det i perioder før og under krigen innført såkalt «brenselsferie», fordi det var vanskelig å varme opp skolebygningene i de kaldeste vintermånedene.

En ekstraordinær og landsdekkende «brenselsferie» ble utstedt av den tyske okkupasjonsmakten i 1942 – både som følge av kulden og fordi NS-styresmaktene ønsket å stagge lærerkonflikten som hadde blusset opp, ifølge nedtegnelser i arkivverket.no.

«Brenselsferie» er med andre ord opprinnelsen til dagens vinterferie. Etter krigen ble ferien forbundet med vinteraktiviteter, og ungdom tok til fjells og skogs med ski på beina.

 

Først på 50-tallet

Leder Aud Rudshagen ved Oslo Skolemuseum har tidligere uttalt at de ikke har svar på hvorfor vinterferie i Norge ble innført.

Men de vet litt om når den kom for alvor:

– Den ble innført etter 2. verdenskrig, kanskje midt på 50-tallet. Vi vet at vi helt sikkert hadde vinterferie i 1957, for da omtalte VG vinterferien i forbindelse med at det var veldig stor pågang på hotellsenger i fjellet. Frem til vinterferien ble innført, var juleferien lang – fra 21. desember til 9. januar, sier Rudshagen.

På 1930-tallet var det vanlig flere steder å avkorte juleferien, slik at man kunne ta fridagene ute senere på vinteren – som en «sportsferie», viser arkivklipp fra Stavanger Aftenblad. En form for vinterferie har med andre ord eksistert lenge før den ble offisielt vedtatt.

Vinterferien i den formen vi kjenner i dag ble innført i 1957, og vedtatt året før. Den lange juleferien ble dermed forkortet. Dessuten ble den fjerde ferieuken innført blant flere arbeidstagere.

Reiselivsnæringen ønsket at ferien ble lagt til februar, for å spre den økende turisttrafikken fra inn- og utland mellom jul og påske. Det var også ytret ønske fra reiselivsnæringen om at ordningen skulle gjelde norske skolebarn, ikke bare svenske. Rundt 1500 svenske skolebarn kom til Norge på vinterferie i 1956, viser arkivklipp fra Aftenposten.

Kilde: Aftenposten

mm

Benjamin Solås

Benjamin Solås er en 29 år gammel Bodøgutt som alltid er i godt humør. Han har jobbet i Radio 3 siden 2014 og er kanalens ansvarlige redaktør, i tillegg til å være programleder for morgenshowet og ettermiddagen.


Annonse

ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024



Utviklet av Fairmedia