Julebordsesongen er her

Endelig er den tiden her igjen, den våte, drøye men aller mest koselige julebordssesongen. Men julebord trenger jo ikke nødvendigvis bare være hygge. Mange ansatte mener de blir utsatt for drikkepress, og for de aller fleste er det blitt en skikkelig fyllefest. Her er noen tips for at julebordsesongen din skal bli best mulig. Bedriftene […]

Endelig er den tiden her igjen, den våte, drøye men aller mest koselige julebordssesongen. Men julebord trenger jo ikke nødvendigvis bare være hygge. Mange ansatte mener de blir utsatt for drikkepress, og for de aller fleste er det blitt en skikkelig fyllefest. Her er noen tips for at julebordsesongen din skal bli best mulig.

Bedriftene må sørge for mindre drikkepress, sier fagansvarlig Camilla Lynne Bakkeng.
– En del arbeidsplasser beskriver forventninger til at det skal drikkes alkohol i sosiale situasjoner med jobben.

Det er noe som kan by på problemer.

Akan oppfordrer folk til å danse mer, drikke mindre, og advarer mot å spørre hvorfor andre ikke drikker.
– Det kan være vanskelig for mange å si at de ikke drikker alkohol, og det er mange forskjellige grunner til at folk ikke drikker. Det er helt unødvendig å stille det spørsmålet, sier Bakkeng.

Hun mener det er viktig gode alkoholfrie alternativer, som er like tilgjengelig som alkoholen. Samtidig mener hun bedriftene bør legge vekt på andre ting enn bare alkohol.

– La mat og musikk være i fokus, for eksempel. Flytt julebordet fra kantinen til en restaurant. Alt dette vil redusere drikkepresset.

 – Du får kanskje det julebordet du legger opp til. Forventninger til alkohol på julebord har mye å si.
Bakkeng viser til at en del ledere kvier seg for å gå på julebord, og at noen velger å gå hjem før midnatt.
– For etter det er det mange som ikke synes det er hyggelig. Det blir gjerne lønnsforhandlinger, medarbeidersamtaler, og folk skal kanskje si hva de egentlig mener om lederen.

Her er noen tips fra Tryggere Uteliv i Bodø:

  • Ikke start vorspielet klokka 17.00 når julebordet starter klokka 19.00. Du vil vel få med deg hele festen?
  • Ikke vær den som ødelegger for de andre ved å være så beruset at du/dere blir nødt å forlate spisestedet eller forårsake at dere ikke kommer inn på de planlagte stedene etterpå.
  • Drikk litt vann innimellom, det gjør godt.
  • Vis respekt for dem som arbeider på skjenkestedet, når de sier du har fått nok, så har du nok det. Personalet er nemlig godt opplært og vet når de må stoppe serveringen.
  • De skal passe på deg som gjest slik at du ikke havner i trøbbel når du går hjem fordi du er full.
  • De passer sin bedrift og arbeidsplass, fordi de kan miste skjenkebevillingen hvis gjesten blir overskjenket.
  • Personalet gjør bare jobben sin med å følge opp alkoholloven og retningslinjene til Bodø kommune.
  • Personalet skal også passe på at de andre gjestene i lokalet har det bra, slik at de ikke blir plaget av overstadige berusede gjester, som kanskje både er høylytte og ufine.
  • Hvis du allikevel skulle havne i den situasjonen at du faktisk har fått for mye, ta en drosje hjem. Personalet hjelper deg med å skaffe en hvis du ikke klarer det selv. Du vil være glad for det «dagen derpå».

 

Til slutt legger vi ved et lite musikalsk innslag som omhandler nåtidens julebord:

mm

Benjamin Solås

Benjamin Solås er en 29 år gammel Bodøgutt som alltid er i godt humør. Han har jobbet i Radio 3 siden 2014 og er kanalens ansvarlige redaktør, i tillegg til å være programleder for morgenshowet og ettermiddagen.


Annonse
ANSVARLIG REDAKTØR:

Benjamin Solås

REKLAME:

755 25 000  / reklame@radio3.no

MUSIKK:

studio@radio3.no

KONTAKT OSS:

Radio 3 Bodø AS
Dronningens gate 7c
8002 Bodø

Telefon: 755 25 000
Epost: studio@radio3.no


Copyright Radio 3 Bodø AS 1997 – 2024



Utviklet av Fairmedia