Et presset arbeidsmarked gjør sommerjobbende ungdommer ekstra utsatt. Her er åtte tips til deg som har sommerjobb.
Du bør tjene minst 130 kroner timen dersom du er over 18 år.
LOs sommerpatrulje sier lovbruddene er blitt flere de siste årene.
Juli står for døra, og med den høysesong for unge og ungdom i sommerjobb. For mange er sommerjobben den første erfaring med arbeidslivet og en flott måte å få en fot innenfor arbeidslivet på. Men unge og uerfarne arbeidstakere er også utsatt i et krevende arbeidsmarked viser kartlegginger LOs sommerpatrulje har gjort.
– Vi har sett en økende grad av lovbrudd mot sommerjobbende ungdom de siste årene, sier leder av LOs sommerpatrulje og LOs ungdomsrådsgiver Pål Henriksen Spjelkavik til NTB.
LOs sommerpatrulje har i over 30 år besøkt unge som har sommerjobb og sjekket om alt er i orden. I år skal 600 patruljemedlemmer oppsøke bedrifter over hele landet for å se til at arbeidsgiver ivaretar de unge sommerjobberne på en god måte.
I fjor ble det registrert rekordmange brudd, hele 30 prosent, forteller Spjelkavik. Brudd på overtidsbestemmelser, pausebestemmelser og verneombudsbestemmelsene er en gjenganger. Så mange som 5 prosent av ungdommene sto også uten arbeidskontrakt.
ÅTTE GODE TIPS
Du har krav på skriftlig arbeidskontrakt – uansett jobb. I arbeidskontrakten skal det blant annet stå noe om arbeidstid, lønn og oppsigelsestid.
Du har krav på å få vite når og hvor mye du skal jobbe.
Du har krav på overtidsbetalt når du jobber overtid.
Du har krav på skikkelig opplæring i arbeidet du skal utføre. Det handler både om hvordan jobben skal gjøres, og det er viktig for helsa og sikkerheten din.
Du har krav på minst én pause dersom arbeidstiden overstiger fem og en halv time.
Du er ikke forsvarsløs uten arbeidsavtale heller. De rettighetene og pliktene som Arbeidsmiljøloven sikrer deg, gjelder uansett.
Det er viktig at arbeidstakere også kjenner til hvilke plikter de har. En arbeidstaker skal bidra til å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø. Det er viktig at alle tar ansvar for sin egen arbeidssituasjon og sier fra til sjefen hvis noe er galt.
Hvis man er usikker på kontrakt, vilkår eller andre jobbspørsmål eller har kommet i en vanskelig situasjon på arbeidsplassen er det mulig å få hjelp av blant annet LOs sommerpatrulje. Fram til midten av august kan du ringe patruljen på nr. 8 100 1999 eller sende spørsmål på sms til nr. 2030.
Kilder: Arbeidstilsynet, LOs sommerpatrulje
Hvor mye man skal kreve i lønn for sommerjobben, er et spørsmål mange unge lurer på. I motsetning til mange andre land har ikke Norge lovbestemt minstelønn.
Hovedorganisasjonen YS mener ansatte over 18 år bør får minst 130 kroner i timelønn. Lønn for skoleelever og ungdom under 18 fastsettes av arbeidsgiver, men bør ikke være mer enn 10-30 prosent lavere av lønnen for de over 18 år, mener YS.